miercuri, 12 iunie 2013

Cei care fură Ţara.




Mircea Banias (USL) ales senator in Colegiul 4 Constanta, are probleme cu justitia. El a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul coruptiei din Portul Constanta.

Laszlo Borbely si-a adjudecat, in urma alegerilor de duminica, un mandat de deputat UDMR in Mures. In luna aprilie, insa, procurorii au cerut Camerei Deputatilor acceptul pentru a incepe urmarirea penala fata de fostul ministru al Mediului. El era acuzat de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere. Pe 11 septemebrie, colegii sai politicieni nu si-au dat avizul pentru cercetarea lui Borbely.

Colegii l-au salvat si pe Victor Paul Dobre. In luna august, procurorii DNA au cerut Parlamentului aviz pentru cercetarea penala a fostului ministru delegat pentru Administratie. Liberalul, care a castigat un mandat de deputat de Galati, este suspectat de fapte de coruptie savarsite la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui. Parlamentul a blocat insa dosarul si a dat aviz negativ cererii procurorilor anticoruptie.

Un alt caz de politician cu probleme cu legea, care a facut inconjurul presei, este cel al lui Liviu Dragnea, ales deputat in Teleorman. Pesedistul este urmarit penal de DNA in urma fraudelor comise la referendumul din 29 iulie.

Pe lista penalilor din Legislativul 2012-2014 se adauga si Relu Fenechiu, reales deputat de Iasi. Liberalul a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de trei fosti directori ai Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata (39 acte materiale) si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Colegul sau de alianta, Tudor Chiuariu, a fost ales duminica senator de Mehedinti. Liberalul a fost trimis in judecata de procurorii DNA fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in “Dosarul Posta”.

Conform anchetatorilor, Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy, fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, ar fi luat parte la trecerea frauduloasa a unui imobil de pe Calea Victoriei din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private. Chiuariu a fost achitat in prima instanta de ICCJ, dar procurorii au facut recurs la aceeasi instanta.

Un alt caz de proaspat parlamentar care are probleme cu justitia este cel al lui Ion Stan. Cererea DNA de aprobare a arestarii lui Stan a fost amanata, in aceasta saptamana, din cauza absentei deputatilor. Insa, cum Ion Stan a fost reales deputat, cu un procent de peste 66%, intreaga procedura privind suspendarea imunitatii sale parlamentare va fi reluata, iar solicitarea procurorilor va fi dezbatuta de viitorii parlamentari. Ion Stan este acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta.

Pe lista neagra se afla si Monica Iacob Ridzi. Ea a intrat de data asta in Parlament ca membru al PP-DD, dupa redistribuire. Ridzi a fost trimisa in judecata pentru coruptie in dosarul “1 Mai”.

Monica Iacob Ridzi este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii.

Un nume cu notoriate este si cel al patronului Romania TV, Sebastian Ghita, ales deputat in Prahova. El se judeca de aproape zece ani de zile, in dosarul de evaziune fiscala “Tracia-Asesoft”.

El este acuzat de complicitate la inselaciune si fals in declaratii. Tribunalul Bucuresti a decis anul trecut achitarea lui Sebastian Ghita, insa procurorii au contestat decizia, iar procesul este pe rol la Curtea de Apel Bucuresti.

Totodata, social-democratul Miron Mitrea a castigat un fotoliu de deputat in urma alegerilor de duminica. El a fost trimis in judecata in martie 2009, fiind acuzat ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC.

Curtea suprema a decis dupa doi ani ca urmarirea penala trebuie refacuta. Dosarul de coruptie in cazul Miron Mitrea a fost restituit DNA in ianuarie 2011. Procurorii l-au instiintat ca reiau urmarirea sa penala pentru luare de mita.

Si Sorin Rosca Stanescu este acum senator de Dambovita. El a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, fiind acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. Fostul jurnalist a fost achitat de Tribunalul Bucuresti, dar procurorii au declarat recurs. Dosarul se afla, in prezent, pe rol la Curtea de Apel Bucuresti.

Totodata, Antonie Solomon este senator de Dolj din partea PP-DD. Fostul primar a fost trimis in judecata, in stare de arest, de procurorii DNA, find acuzat ca ar fi primit spaga, cand era primar al orasului Craiova, de la omul de afaceri Gheorghe Penescu. Solomon este acuzat de luare de mita in forma continuata, fals intelectual si uz de fals.

Totodata, liderul PSD Giurgiu, Niculae Badalau, este cercetat pentru un prejudiciu de 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzactionarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu. Practic, Badalau este acuzat de spalare de bani.

Patru condamnati, retinuti si arestati

Din noul Legislativ nu vor face parte doar urmariti penal si trimisi in judecata, ci si politicieni condamnati, retinuti si arestati, se arata intr-o analiza realizata de Alianta Romania Curata.

Virgil Guran, deputat USL-PNL Prahova, a fost retinut de procurori in 2000 intr-un dosar de evaziune fiscala. Judecatoria Turda l-a condamnat in acest dosar in 2005 la o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, patru ani de inchisoare pentru fals intelectual si trei ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Procesul a continuat pana la prescrierea faptelor.

Dumitru Verginel Gireada, deputat USL-PNL in Colegiul 1 Botosani – fostul primar al comunei Mihai Eminescu a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual.

Dian Popescu, deputat USL – PNL in Colegiul 1 Gorj. In luna iulie 2012, Dian Popescu a fost retinut impreuna cu fratele sau de procurori sub acuzatia de dare de mita si uz de fals.

De asemenea, mai arata ARC, Marko Attila, deputat UDMR Covasna, acuzat de abuz in serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului “Szekely Miko” din Sfantu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, in iulie 2012, decizia instantei nefiind definitiva.

Un comentariu:

  1. Cei care fură Ţara?

    Iar tu individule furi videoclipuri și le postezi în numele tău??
    Vai de capul tău de comunist-securist!

    RăspundețiȘtergere